
بیتکوین کش چیست؟
بیتکوین کش یک ارز دیجیتال و یک شبکه پرداخت مبتنی بر بلاکچین است. این ارز دیجیتال درواقع یک انشعاب (فورک) بیتکوین محسوب میشود که در پی اختلافنظر بین فعالان بیتکوین، در سال ۲۰۱۷ ایجاد شد. در ادامه این مقاله،با مجله ارز دیجیتال همراه شوید.
بیتکوین کش
بیتکوین کش (Bitcoin Cash) ارز دیجیتالی است که خود را «پول نقد الکترونیکی همتا به همتا» معرفی میکند؛ درست همان چیزی که در عنوانِ مقاله ایده بیتکوین (وایت پیپر) آمده بود.
کش (Cash) در زبان انگلیسی بهمعنای پول نقد است. به عبارت دیگر، بیتکوین کش میخواهد بیتکوینی باشد که با افزایش سرعت تراکنشها، بتوان از آن بهعنوان پول استفاده کرد.
این ارز دیجیتال، انشعاب یا همان فورکی از بیتکوین است. در ۱ اوت سال ۲۰۱۷، با ایجاد بلاک شماره ۴۷۸,۵۵۹ در بلاکچین بیتکوین، یک بلاکچین جدید ایجاد و به این ترتیب، رسماً بیتکوین کش متولد شد. در ادامه بیشتر با معنی انشعاب یا فورک (Fork) آشنا میشوید.
اختلاف در جامعه بیتکوین
علت اصلی رقم خوردن اختلاف در جامعه بیتکوین که منجر به پیدایش بیتکوین کش شد، یک مسئله بنیادی بود: مشکل مقیاسپذیری یا همان مسئله کندی تراکنشها و افزایش کارمزد آنها در گذر زمان که در شبکه بیتکوین وجود دارد.
بیتکوین کش با افزایش حجم بلاک تا حداکثر ۳۲ مگابایت که در بیتکوین محدود به ۱ مگابایت است، امکان پردازش تراکنشهای بیشتری را فراهم میکند.
به دور از اختلافنظرهای ایدئولوژیک و اندازه بلاک، شباهتهای زیادی بین بیتکوین و بیتکوین کش وجود دارد. هر دوی آنها برای تأیید تراکنشها و تولید سکههای جدید از مکانیسم اجماع اثبات کار (PoW) یا همان استخراج (ماینینگ) استفاده میکنند و تعداد کل واحدهای هر دو محدود به ۲۱ میلیون است.
بیتکوین کش خود در نوامبر سال ۲۰۱۸ فورک شد و بیتکوین اسوی (Bitcoin SV) از آن به وجود آمد.
داستان پیدایش بیتکوین کش
بیش از ۲ سال از ۱ آگوست ۲۰۱۷، زمانی که بیتکوین کش به طور رسمی از بیتکوین منشعب (فورک) شد میگذرد. هایپو یانگ (Haipo Yang) بنیانگذار و مدیرعامل استخر استخراج ViaBTC و صرافی CoinEx یکی از تاثیرگذارترین مهرهها در جریان هاردفورک معروف بیتکوین بود. یانگ آنچه که در رابطه با این هاردفورک اتفاق افتاد را از زاویه دید خود در پستی تحت عنوان «پشت پرده فورک بیتکوین» در مدیوم منتشر کرد که در ادامه آن را میخوانید.
با نگاهی به گذشته میتوان بیتکوین کش را هم یک موفقیت دانست و هم یک شکست. موفقیت آن ریشه در جامعهاش دارد، که همچنان فعال است و موقعیتی مستحکم و ثابتی در بازار ارزهای دیجیتال دارد. با این وجود عدم موفقیت آن به این دلیل است که بیتکوین کش بیشترِ انتظارات طرفداران خود را برای پیشی گرفتن از بیتکوین برآورده نکرد. همچنین این ارز بسیاری از چالشهایی که بیتکوین هم از نظر حاکمیت (حفظ تمرکززدایی) با آن دست و پنجه نرم میکند را حل نکرده است.
چگونه کار میکند؟
بیتکوین کش مانند بیتکوین، بلاکچین مختص به خود را دارد و الگوریتم امنیتی آن اثبات کار یا همان ماینینگ است. بنابراین با مطالعه مقاله «بیتکوین چگونه کار میکند؟» به درک درستی از نحوه کار بیتکوین کش هم خواهید رسید.
از آنجایی که بیتکوین کش درنتیجه وقوع یک هارد فورک از بیتکوین جدا شد، پس میتوان دریافت که تاریخچه تراکنشها و پایگاهداده آنها مشابه یکدیگر است. بنابراین، زمان ایجاد یک بلاک در بلاکچین بیت کوین کش ۱۰ دقیقه به طول میانجامد و پاداش بلاک آن نیز در حال حاضر ۶.۲۵ واحد BCH است.
در حال حاضر، هر ۱۰ دقیقه ۶.۲۵ واحد بیتکوین کش تولید میشود. پاداش استخراج در شبکه بیتکوین کش مثل بیت کوین، تقریباً هر ۴ سال یکبار طی رویدادی بهنام «هاوینگ» نصف خواهد شد.
زمان لازم برای محاسبه و ایجاد بلاک جدید در بیتکوین کش همانند بیتکوین، تحت تأثیر پارامتری به نام «سختی استخراج» قرار دارد. درصورت افزایش توان محاسباتی ماینرها، با افزایش متناسب سختی استخراج میتوان زمان ایجاد یک بلاک را ثابت نگاه داشت.
الگوریتم تنظیم سختی
در ابتدا، بیتکوین کش هم مانند بیتکوین برای اینکه واحدهای جدید در هر ۱۰ دقیقه استخراج شوند و نه زودتر یا دیرتر، از الگوریتم تنظیم سختی (DDA) استفاده میکرد. برمبنای این الگوریتم، میزان سختی پس از هر ۲,۰۱۶ بلاک ( تقریباً هر دو هفته) تنظیم میشود. مثلاً اگر امروز ناگهان قدرت پردازش ماینرهای شبکه افزایش پیدا کند و واحدهای جدید، بهجای ۱۰ دقیقه در ۸ دقیقه استخراج شوند، دو هفته بعد سختی استخراج افزایش پیدا میکند تا میانگین زمان بلاک همچنان روی ده دقیقه بماند. اما پس از مدت کوتاهی، توسعهدهندگان به این نتیجه رسیدند که برای ایجاد انگیزه در ماینرهای زنجیره و جذب بیشتر آنها باید این ساز و کار را تغییر دهند. آنها در کنار DAA از الگوریتم تنظیم سختی اضطراری (EDA) نیز استفاده کردند. در صورتی که فاصله زمانی بین استخراج ۶ بلاک بیشتر از ۱۲ ساعت بود، این الگوریتم جدید، سختی استخراج را ۲۰٪ کاهش میداد.
تنظیمات EDA سبب اختلال در سختی استخراج شد و در نتیجه بلاکچین بیتکوین کش هزاران بلاک جلوتر از بیتکوین حرکت کرد. برای رفع این مشکل، توسعهدهندگان بیتکوین کش تغییری در الگوریتم DAA ایجاد کردند، به این صورت که این الگوریتم سختی استخراج را پس از هر بلاک تنظیم میکرد، نه پس از ۲,۰۱۶ بلاک. آنها همچنین الگوریتم EDA را بهطور کلی حذف کردند.
تراکنش بدون نیاز به تأیید
تراکنش بدون نیاز به تأیید (Zero Confirmation) به تراکنشهایی اطلاق میشود که هنوز روی بلاکچین ثبت نشدهاند، اما فروشنده یک کالا یا خدمات، آن را بهعنوان دریافتشده در نظر میگیرد و خدمات را میفروشد. بسیاری از افراد جامعه ارز دیجیتال از ایده تراکنش بدون نیاز به تأیید استقبال میکنند، چراکه سبب میشود تراکنشها و پرداختها با سرعت بیشتری انجام شوند که مطلوب هر دو طرف معامله است.
با این حال، تراکنش بدون نیاز به تأیید بسیار بحث برانگیز است، زیر برخی افراد گمان میکنند بهدلیل امکان رخ دادن «حمله دو بار خرج کردن»، این ویژگی میتواند دردسر آفرین و خطرناک باشد. طبق این فرض، میتوان یک تراکنش برای یک فروشنده کالا یا خدمات ارسال کرد و بعد از دریافت خدمات، یک تراکنش برگشت به شبکه ارسال کرد و عملاً بیتکوینها را دوبار خرج کرد.
با این حال، کسبوکارهای پذیرنده بیتکوین کش میتوانند برای تراکنشهای خرد و کوچک (که انگیزه دوبار خرج کردن وجود ندارد) ویژگی تراکنش بدون نیاز به تأیید را بهعنوان یک مزیت بپذیرند. با این کار، بهمحض ارسال تراکنش، مشتری میتواند کالا یا خدمات را دریافت کند.
بیتکوین کش به سه دلیل اساسی زیر میتواند گزینه مناسبی برای ارائه ویژگی تراکنش بدون نیاز به تأیید باشد:
- بیتکوین کش امکان «جایگزینی تراکنش» را حذف کردهاست.
- فضای بسیار زیادی حتی برای تراکنشهای با کارمزد کم وجود دارد.
- زمان تأیید تراکنشها همواره ثابت است.
حذف ویژگی «جایگزینی تراکنش»
بیتکوین از زمان آغاز فعالیتش از این ویژگی که یک تراکنش تأییدنشده ممکن است اصلاح و مجدداً به شبکه عرضه شود، پشتیبانی میکرد. این مفهوم بهعنوان «جایگزینی تراکنش» شناخته میشود، چراکه تراکنش جدید جایگزین تراکنش قدیمی میشود. از آنجایی که برای تراکنشهای پیشینی که با تراکنش جدید جایگزین شدهاند، کارمزدی پرداخت نمیشود، خطر حمله دیداس ایجاد میشود. مهاجمان میتوانند هر چه قدر که دلشان میخواهد تراکنش ایجاد کنند، درحالیکه تنها برای تراکنش نهایی کارمزد پرداخت میکنند. طی این نوع حمله، شبکه با تراکنشهای جفنگ شلوغ میشود و از کار میافتد.
جامعه بیتکوین برای رفع این مشکل، مفهوم «جایگزینی با کارمزد» را توسعه داد. با وجود چنین شرایطی، کاربر باید علاوهبر کارمزد جایگزینی، کارمزد تراکنش جایگزینشده را نیز بپردازد.
اما حتی به قابلیت جایگزینی با کارمزد نیز انتقاداتی وارد است. با وجود این ویژگی، هر کسی میتواند تراکنش خود را با کارمزد بالاتر دوباره به شبکه مخابره کند و شبکه بیتکوین نیز تراکنش مشابه با کارمزد بالاتر را بهعنوان تراکنش اصلی در نظر میگیرد.
برای مثال، شما میتوانید هزینه قهوه خود را با بیتکوین بپردازید و بهمحض خروج از کافه و پیش از تأیید تراکنش انجامشده، بار دیگر تراکنش خود را با کارمزد بالاتر به شبکه مخابره کنید و پولی که بابت خرید قهوه پرداخت کردید را به کیف پول خود برگردانید. درواقع، به این ترتیب شما پول قهوه خود را پس گرفتهاید.
خرید بیتکوین کش
برای خرید بیتکوین کش، بهترین روش مراجعه به یک سایت صرافی ارز دیجیتال است. اغلب کاربران ساکن ایران معمولاً از یکی از دو روش زیر استفاده میکنند:
- خرید مستقیم از سایتهای ایرانی با ریال و کارت بانکی
- خرید بیتکوین یا تتر از سایتهای ایرانی با ریال و سپس تبدیل آن به بیتکوین کش در صرافیهای خارجی مانند بایننس (Binance.com)
میتوانید با جستجوی «خرید بیتکوین کش» در گوگل، وبسایتهای ایرانی را که با ریال بیتکوین کش معامله میکنند پیدا کنید و پس از ثبتنام در آنها، بهطور مستقیم با کارت بانکی خود خرید انجام دهید. با این حال، از آنجایی که اغلب سایتهای ایرانی این ارز دیجیتال را در فهرست ارزهای خود ندارند یا نقدینگی آنها پایین است و یا هزینه تمامشده خرید مستقیم در آنها بالا است، بیشتر سرمایهگذاران از روش دوم استفاده میکنند: خرید بیتکوین یا تتر از سایتهای ایرانی و سپس تبدیل آن به BCH در صرافیهای خارجی ارز دیجیتال مانند بایننس.
و همچنین بخوانیم: