تفاوت های پایگاه‌داده سنتی با بلاک‌چین

0

در مجله ارز دیجیتال می‌خوانید که تفاوت‌های پایگاه‌داده سنتی و بلاک‌چین جیست و اینکه بلاک‌چین نوعی بانک اطلاعاتی است اما با این حال نمی‌توان پایگاه داده را یک بلاک‌چین دانست .

یک پایگاه‌داده در شبکه جهانی وب معمولا در قالب یک معماری کلاینت-سرور عمل می‌کند.

در این معماری کاربر(کلاینت) در محدوده اختیاراتش می‌تواند همه‌ی آنچه در حساب کاربری‌اش در سرور موجود است را دست‌کاری کند. در واقع با دست‌کاری نسخه اصلی اطلاعات سرور، هنگامی که دیگر کاربران به سرور مراجعه می‌کنند، نسخه تغییریافته را مشاهده خواهندکرد.

مدیریت پایگاه‌داده به عهده مدیران آن خواهد بود. بنابراین تعیین محدوده اختیارات سیستم در قالب یک قدرت مرکزی اعمال می‌شود. این مطلب مخالف اهداف مورد نظر طراحان در طراحی بلاک‌چین است.

در یک پایگاه‌داده مبتنی بر بلاک‌چین، هر فرد در پایگاه‌داده می‌تواند اطلاعات را نگهداری، دست‌کاری و بروزرسانی کند و همچنین فعالیت همه افراد در کنار یکدیگر بررسی می‌شوند تا اطمینان حاصل شود که همه در راستای هدف یکسان پیش رفته و اطلاعات معتبر در سیتم درج شوند. به عبارت دیگر بلاک‌چین از یک سیستم امنیتی داخلی بهره می‌گیرد.

کنترل مرکزی در بلاک‌چین و پایگاه داده سنتی

بلاک‌چین ها این امکان را فراهم می آورند تا طرف‌های بی‌اعتماد در عملیات و معاملات، بتوانند اطلاعات خود را به اشتراک بگذارند، بدون این که نیازی به وجود یک مدیریت مرکزی جهت کنترل عملیات بین افراد وجود داشته‌باشد.

تعاملات میان افراد در قالب یک شبکه از افرادی که همه در جایگاه یکسان قدرت قرار دارند و دارای یک توافق همگانی جهت به اشتراک گذاری این تعاملات به صورت واحد برای همه کاربران می باشد.

این قدرت برابر به این معناست که تغییر اطلاعات از جانب تنها یک کابر نمی‌تواند محتوای اطلاعات دیگر کاربران را بدون یک توافق همگانی تغییر دهد.

این کنترل نامتمرکز از این جهت ارزشمند است که دیگر خطرات امنیتی کنترل مرکزی پایگاه‌داده های سنتی را نداشته و برای مثال شخص قدرتمندی در سیستم اطلاعاتی نمی‌توانند اطلاعات مهم را از بین ببرد. در واقع پایگاه‌داده های سنتی بر خلاف بلاک‌چین کاربران را مطیع مدیران سیستم خواهند کرد.

از طرفی برخی از نهادها مانند بانک‌ها از اعتبار کافی جهت مدیریت مرکزی پایگاه‌داده هایی مانند پایگاه‌داده های اطلاعات حساب و گردش مالی افراد برخوردارند در حالی که مجبورند میلیاردها تومان پول صرف نگه‌داری درست اطلاعات خود کنند. خطراتی مانند هک‌شدن و دسترسی نابجا حتی برای قوی ترین سیستم‌های امنیتی همیشه وجود دارند.

حافظه شخصی

یکی دیگر از تفاوت‌های بین بلاک‌چین و پایگاه‌داده سنتی در حافظه شخصی است. بیشتر پایگاه‌داده های دارای کنترل مرکزی مجبورند که همواره اطلاعات خود را بروزرسانی کنند. بنابراین پایگاه‌داده ها کمابیش یک تصویر لحظه ای از اتفاقات در حال وقوع می‌باشند. هرچه بروزرسانی اطلاعات کندتر باشد اعتبار سیستم پایین‌تر است.

پایگاه‌داده های مبتنی بر بلاک‌چین ذاتا توانایی ارائه‌ی لحظه‌ای اطلاعات را دارا می‌باشند. زیرا نیازی به فیلتر اطلاعات و اعتبارسنجی مرکزی آن‌ها وجود ندارد. فناوری بلاک‌چین به گونه‌ای است که در واحد پایگاه‌داده می‌تواند تاریخچه اطلاعات خود را یادآوری کند. بنابراین در هر لحظه، دسترسی به اطلاعات فعلی و قبلی به طور همزمان وجود دارد. و این دقیقا همان چیزی است که بلاک‌چین ها را تغییرناپذیر می‌نماید. و پایگاه‌داده ها را به سیستم‌های ضبط تغییرات تبدیل می‌نماید.

کارایی بلاک‌چین و پایگاه‌داده سنتی

با قابلیت ضبط تغییرات در بلاک‌چین، این فناوری برای سیستم‌های تعاملاتی ایده‌آل به نظر می‌رسد اما این سیستم‌ها در مقایسه با دیگر تکنولوژی‌های تعاملات دیجیتالی، کندی محسوسی دارند، تکنولوژی‌هایی مانند visa و PayPal .

با این که حتما در آینده پیشروی صنعت بلاک‌چین پیشرفت‌های چشمگیری از هر جهت مورد انتظار است اما طبیعت این فناوری به گونه‌ای است که سرعت سیستم، قربانی قابلیت‌های دیگر می‌شود.

شیوه‌ی به کارگیری شبکه‌های توزیع‌شده (مانند اینترنت) در فناوری بلاک‌چین بدین شکل است که سیستم‌ها قدرت پردازش خود را با دیگران به اشتراک نخواهند گذاشت. بلکه هر کدام به صورت مستقل به شبکه سرویس‌دهی می‌کنند. سپس با مقایسه‌ی نتایج خود با بقیه شبکه به اصلاح خود می‌پردازند تا نتایج یکسان و مورد توافق همگانی بدست آیند.

بلاک‌چین و محرمانگی

بیت‌کوین یک پایگاه‌داده با ویژگی خواندن و نوشتن کنترل نشده می باشد. به این معنا که هر کسی می تواند یک بلاک از از زنجیره بلاک‌چین حذف و یا به آن اضافه کند.

یک بلاک‌چین می‌تواند دارای ویژگی کنترل اطلاعات باشد که در این صورت همانند یک دیتابیبس مرکزی کار خواهد کرد. به این معنا که تنها افراد مجاز بتوانند اطلاعات خود را به زنجیره اضافه کنند.

می‌توان نتیجه گرفت که بسته به صورت مساله در صورتی که تنها محرمانگی اطلاعات مورد نیاز باشد و اعتبار اطلاعات از اهمیت کمتری برخوردار باشد. می‌توان گفت که بلاک‌چین دارای مزایای بی‌شماری نسبت به پایگاه‌داده های سنتی می‌باشد.

پیشنهاد سردبیر

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.