
ساتوشی ناکاموتو کیست?
ساتوشی ناکاموتو کیست
ساتوشی ناکاموتو کیست؟ اصلیترین سوال دنیای کریپتو با مجله ارز دیجیتال همراه شوید تا به پاسخ این سوال بپردازیم.
بیتکوین
بیتکوین اولین پیادهسازی مفهوم ارز سری است که اولین بار در سال ۱۹۹۸ میلادی توسط «وی دای» توصیف شد. طبق تعریف وی، این مفهوم، نوع جدیدی از پول است که برای کنترل تولید و تراکنشهای روی آن، به جای یک مرجع مرکزی، از رمزنگاری استفاده شدهاست. هر چند که بیتکوین بعنوان یک ارز دیجیتال مطرح است، ولی هنوز به عنوان یک ارز یا پول به رسمیت شناخته نشده و دولتهای آلمان، چین، ژاپن و ایالات متحده آمریکا بر کالا بودن بیتکوین تاکید دارند.
مخترع بیتکوین
مشخصات اولین بیتکوین و اثبات مفهوم آن در سال ۲۰۰۹ میلادی توسط شخصی با نام مستعار «ساتوشی ناکاموتو» در یک فهرست ایمیل رمزنگاری شده منتشر شد. ساتوشی پروژه را به اواخر سال ۲۰۱۰ میلادی موکول کرد. از آن موقع تعداد توسعهدهندگان بسیاری که روی بیتکوین کار میکنند به طور نمایی رشد کردهاست. وی با انتشار یک جزوه در فهرست پستی رمزنگاری در نوامبر ۲۰۰۸ میلادی، مبتکر پروتکل بیتکوین محسوب میشود.
او اولین نسخه نرمافزار بیتکوین را در سال ۲۰۰۹ میلادی منتشر و از طریق فهرست پستی با دیگران روی این پروژه کار کرد تا اینکه نهایتا در پایان سال ۲۰۱۰ میلادی از جمع ناپدید شد. به عبارت دیگر، ساتوشی همیشه هویت ناشناخته شدهای داشته است.
دلایل ناشناس ماندن مخترع بیتکوین
ترس از دست دادن جان: بیتکوین می تواند به راحتی و در آیندهای نزدیک جای ارز های فیات (ارزهای صادر شده توسط دولتمردان و سیاستمداران مانند دلار، یورو، پوند و ….) را بگیرد. از این رو باعث کاهش قدرت مالی سیاستمداران خواهد شد. بنابراین طبیعی است که مخترع بیتکوین نگران از دست دادن جانش باشد.
امکان مرگ مخترع بیتکوین: امکانش هست که ساتوشی ناکاموتو تاکنون از فوت کرده یا کشته شدهباشد، ولی به دلیل متنباز بودن بیتکوین خللی در کارکرد فعلی آن ایجاد نشدهاست.
ممکن است که مخترع بیتکوین یک سازمان اطلاعاتی و یا دولتی کشوری خاص باشد که نمیخواهد نامش فاش شود.
مورد سوم، دلیل قویتر است، زیرا بیتکوین ساختاری ندارد که یک شخص قادر به اختراع آن باشد.
توسعه بیتکوین
در اکتبر ۲۰۰۸، ناکاموتو مقاله ای را در سایت metzdowd.com منتشر کرد که بیتکوین را به عنوان یک ارز رمزنگاری شده (رمز ارز) معرفی میکرد. بیتکوین یک ارز دیجیتالی مبتنی بر متد نقطه به نقطه است. در ژانویه ۲۰۰۹، ساتوشی اولین بیتکوین نرمافزاری را که شبکه را راه اندازی کرده بود و اولین واحد رمزنگاری بیتکوین را منتشر کرد. ناکاموتو یک وب سایت با نام دامنه bitcoin.org ایجاد کرد و تا اواسط سال ۲۰۱۰ همکاری با سایر توسعه دهندگان در بیتکوین را ادامه داد.
حدوداً این زمان، او کنترل کلیه منابع کدها و مستندسازی شبکه را به گاوین اندرسون انتقال داد. همچنین چندین دامنه مرتبط را به اعضای مختلف بیتکوین انتقال داد؛ و مشارکت خود را در این پروژه متوقف کرد. ناکاموتو تا مدت کوتاهی قبل از غیبت، تمام اصلاحات خود را بر روی کد منبع انجام داد. مخترع بیتکوین یک پیام متنی را در اولین بلوک تولید شده در بلاکچین بیتکوین با عنوان “در آستانه نجات دوم برای بانکها” به جا گذاشته است.
این متن در تاریخ ۳ ژانویه ۲۰۰۹ منتشر شده و نشان میدهد که اولین بلوک زودتر از این تاریخ استخراج شدهاست. این بلوک بر خلاف تمام بلوکهای دیگر است که در آن بلوک قبلی برای مرجع وجود ندارد. او استفاده از کد سفارشی را برای استخراج آن ضروری کرد. تمبر ثبت شده بر روی بلوکهای بعدی نشان میدهد که ناکاموتو سعی نکرده تا تمام بلوکهای اولیه را صرفاً برای خود کند. البته ثبت معاملات تراکنش عمومی نشان میدهد که آدرسهای شناخته شده ناکاموتو حاوی تقریباً یک میلیون بیتکوین هستند.
در تاریخ ۱۷ دسامبر ۲۰۱۷ این ارزش بیش از ۱۹ میلیارد دلار بود.
مشخصات و هویت
ناکاموتو در هنگام بحث در مورد مسائل فنی هیچ اطلاعات شخصی از خود را افشا نکردهاست؛ اما در گزارشی که در سال ۲۰۱۲ منتشر کرده، ادعا کرد که مردی ۳۷ ساله است که در ژاپن زندگی میکند؛ اما عده زیادی به دلیل استفاده از انگلیسی کامل و روان در مستندنویسی نرمافزار همچنین پیامها در فروم، هویت ژاپنی او را زیر سؤال برد.
گفته شده، ساتوشی ناکاموتو در حال حاضر حدود یک میلیون بیتکوین در اختیار دارد که می تواند وی را در لیست یکی از ثروتمندترین شخصیت های جهانی قرار دهد. ولی مدت بسیار زیادی است که کیف پول حاوی این مقدار بیتکوین هنوز باز نشده است. البته ناشناس ماندن مخترع بیتکوین دلهره هایی را نیز در دل سرمایهگذاران این ارز دیجیتال ایجاد می کند. از جمله اینکه اگر روزی وی تمام یک میلیون بیتکوین خود را بفروشد، بازار دچار ریزش قیمتی میشود.
این موضوع یکی از دغدغههای سرمایهگذاران بیتکوین محسوب میشود. در سال ۲۰۱۶ میلادی، یک دانشمند استرالیایی به نام «کریگ رایت» ادعا کرد که مخترع بیتکوین است ولی ادعای وی اثبات نشد. البته بسیاری از کارشناسان حوزه کریپتوکارنسی معتقدند که مخترع بیتکوین نمی تواند یک شخص باشد بلکه محصولی از یک گروه برنامهنویسی بزرگ است. در سال های گذشته افراد زیادی بعنوان ساتوشی ناکاموتو معرفی شدند که هیچ کدام تا کنون به اثبات نرسیدهاند و هنوز هویت واقعی ساتوشی ناکاموتو در پرده ای از ابهام قرار دارد.
چه کسی بیتکوین را ساختهاست؟
ساتوشی بهمنظور اصلاح اصول اولیه پروتکل بیتکوین، بهشدت درگیر جامعه بیتکوین و همکاری با آن بود. بعد از دو سال مشارکت، ساتوشی ناکاموتو از توسعه بیتکوین کنار رفت و در دسامبر ۲۰۱۰ مسئولیتها را گوین اندرسون به صورت داوطلبانه برعهده گرفت. تا به امروز افراد متعددی وجود دارند که گمان میرود یکی از آنها خالق سری بیتکوین یعنی ناکاموتو باشد.
یکی از اولین گزینههای ما نیک سابو است، او یکی از هواداران واحد پولی غیرمتمرکز بود. او قبل از بیتکوین در سال ۱۹۹۸ به دنبال راهاندازی یک ارز دیجیتال به نام بیتگلد (BitGold) بود که به دلیل وجود مشکل «دوبار خرج کردن»، شکست خورد. یکی از محققان مطرح اینترنت، اسکای گری Skye Grey با بررسی سبک نوشتههای سابو مدعی شد که سبک نوشتار او مشابه با سبک نوشتار وایتپیپر ساتوشی ناکاموتو است. البته این فقط یک احتمال بوده که بارها توسط سابو رد شدهاست.
یکی دیگر از گزینههای احتمالی یک فرد ژاپنی آمریکایی ساکن کالیفرنیا به نام دوریان پرنتیس ساتوشی ناکاموتو است. این موضوع اولین بار در یک هفته نامه خبری در مارس ۲۰۱۴ مطرح شد.
هال فینی یکی دیگر از احتمالات مخترع نامعلوم بیتکوین یعنی ساتوشی ناکاموتو است. فینی یک پیشرو در زمینه رمزنگاری حتی قبل از بیتکوین بوده و شخص دوم بعد از ناکاموتو محسوب میشده که از نرمافزار بیتکوین استفاده میکرده، باگهای فایلها را گزارش کرده و برای بهبود شبکه نظرات خود را ارائه داد. همچنین او اولین کسی بوده که از طریق تراکنش بیتکوین دریافت کرده است.
خود او در یک مصاحبهای گفته بود که وقتی برای اولین بار ساتوشی قصد آزمایش تراکنش را داشته برای او ۱۰ بیتکوین فرستاده است. به نوشته روزنامهنگار فوربز، این موضوع که فینی در ساخت بیتکوین مشارکت داشته و با نیک سابو در ارتباط بوده و خانه او فقط چند ساختمان با دوریان پرینتیس ساتوشی ناکاموتو فاصله داشته شک او را بیشتر کرد. در زمان مرگ وی در ۲۸ آگوست سال ۲۰۱۴ همه بر این گمان بودند که هال فینی ساتوشی ناکاموتو واقعی است!
ولی همچنان یک کاندید احتمالی قابلقبول نیز وجود دارد. این فرد کریگ رایت اهل استرالیا متخصص آکادمیک مهندسی کامپیوتر است. در اوایل نوامبر سال ۲۰۱۵، موسسه گیزمودو یک ایمیل ناشناس دریافت کرد که در آن فردی نوشته بود نه تنها مطمئن است که کریگ رایت، ناکاموتو واقعی است بلکه برای او کار نیز کردهاست. رایت در سال ۲۰۱۶ ، خودش را سازنده ارز دیجیتال بیتکوین معرفی کرد و ادعا کرد که برای حرفهایش مدرک دارد. سپس این ادعا را رد کرد و مدرکی از خود ارائه نکرد.
اهمیت هویت واقعی ساتوشی ناکاموتو
در عصری که اطلاعات بهسرعت منتشر میشود ساتوشی ناکاموتو موفق شده که هویت خودش را کاملاً پنهان نگاه دارد. ولی چرا فاش کردن هویت ساتوشی ناکاموتو اینقدر اهمیت دارد؟ اگر ناکاموتو یک فرد باشد او مالک حدود ۵% از بیت کوینهای جهان است وی را در رتبه پنجاه و دومین فرد ثروتمند کره زمین قرار میدهد.
این میزان از ثروت پیامدهای زیادی در پی دارد. اگر ساتوشی ناکاموتو قرار بود بیتکوینهایش را به فروش بگذارد (طبق شایعات ۹۸۰٫۰۰۰ بیتکوین) بازار بهشدت تکان خواهد خورد و این موضوع در آینده، در صورت رشد قیمت بیتکوین خطرناک و خطرناکتر میشود.
بحث بر سر مقیاسپذیری
گذشته از موضوع هویت واقعی ساتوشی ناکاموتو، مخترع بیتکوین با آینده آن هم در ارتباط است. این بحثهای داغ باعث به وجود آمدن مسائل نگرانکنندهای بخصوص بحث چگونگی برخورد با معضل زیادشدن تراکنشها در شبکه بیتکوین شده است. هرچه میزان بلاکها افزایش یابد، ریسک سنگین شدن شبکه بالا میرود. تشخیص هویت سازنده بیتکوین میتواند قدمی برای رشد بیتکوین باشد.
نتیجهگیری
درنهایت، تشخیص هویت سازنده بیتکوین یک تلاش بینتیجه است؛ و سکوت او از بهار سال ۲۰۱۱ میتواند به این معنی باشد که احتمالاً از این پس نیز خبری از او نخواهد بود. با این اوصاف، بیتکوین این ارز دیجیتالی متنباز که حدود یک دهه پیشساخته شده باوجود این راز همچنان ادامه خواهد داد. جامعه بیتکوین بههرحال مجبور خواهد بود تا با معمای ساتوشی ناکاموتو کنار بیاید.