
ویتالیک بوترین کیست
در این مطلب از مجله ارز دیجیتال به معرفی ویتالیکبوترین برنامهنویس و نویسنده روسی-کانادایی میپردازیم.
ویتالیکبوترین
ویتالیکبوترین (Vitalik Buterin) کیست و چقدر ثروت دارد؟ در این مطلب با بیوگرافی کامل خالق روسی–کانادایی اتریوم (Ethereum) آشنا خواهیم شد. ویتالیکبوترین از سال ۲۰۱۱، با همکاری در تأسیس و نگارش مقالات مجله بیتکوین، در جامعه خرید و فروش بیتکوین مشارکت داشتهاست. اما ویتالیک بیشتر به عنوان پسر نابغه طراح اتریوم (دومین پلتفرم ارز دیجیتال با ارزش و مشهور دنیا پس از بیتکوین)، شناخته میشود.
در زمان نگارش این متن، پروژه رویایی او، به دلیل رسیدن به سقف بالای بازار (بیش از ۶۵ میلیارد دلار)، به خود میبالد و به رشد خود ادامه میدهد. در ضمن، ویتالیک فقط ۲۵ سال سن دارد و طرحهای بسیار زیاد و دور و درازی برای ابداع خود، در سر میپروراند.
ثروت ویتالیکبوترین چقدر است؟
دارایی وی چیزی حدود ۱۰۰ میلیون دلار تخمین زده میشود. بخشی زیادی از دارایی او در قالب اتریوم است. گفته میشود خالق اتریوم، حدود ۳۵۰ هزار واحد از این ارز دیجیتال را در والت الکترونیکی خود نگهداری میکند.
دوران کودکی ویتالیکبوترین
ویتالیکبوترین خالق اتریوم در ۳۱ ژانویه ۱۹۹۴، در شهر کولومنا واقع در استان مسکو کشور روسیه به دنیا آمد. او تا ۶ سالگی در روسیه زندگی کرد و سپس والدین او تصمیم گرفتند برای جستجوی فرصتهای شغلی بهتر به کانادا مهاجرت کنند. زمانی که او کلاس سوم ابتدایی را در یک مدرسه کانادایی سپری میکرد، در برنامهای که مخصوص افراد با استعداد بود، شرکت دادهشد. با توجه به اینکه دستیابی به یک جایگاه در این برنامه، به معنای فرصتهای یادگیری بیشتر بود، به طور ناگهانی از دوستانش جدا شد. در طول این برنامه، ویتالیک متوجه شد که مجموعه خاصی از مهارتها و استعدادهای او، تا حدی مورد توجه اطرافیان و حتی معلمان قرار گرفتهاست.
او به صورت ذاتی، مستعد ریاضیات و برنامهنویسی بود و علاقه شدیدی به اقتصاد داشت و میتوانست اعداد سه رقمی را به صورت ذهنی با سرعتی دو برابر بیشتر از میانگین ذهن انسانهای هم سن خود، جمع کند. در آن زمان، ویتالیکبوترین تعجب میکرد که چرا نمیتواند با میانگین ۷۵ درصدی، مانند دیگران، انسان معمولی باشد.
استعدادهای ویتالیکبوترین
برخی ممکن است بگویند که ویتالیک ، با توجه به ذهن عجیب و استعدادهای باور نکردنیاش که او را از همسالان خود دورتر میکرد، برای اینکه بتواند به یک کشور جدید و فرهنگ آن عادت کند دوران سختی را پشت سر گذاشت. در نتیجه او به صورت عمیق، درگیر فرآیند یادگیری مانند اینترنت شد، جایی که بیشتر روابط حرفهای و شخصی خود را در آن ایجاد کرد.
او سپس چهار سال را در مدرسه Aberald، یک دبیرستان خصوصی در تورنتو، سپری کرد. ویتالیک از آن دوران، به عنوان جذابترین و سازندهترین سالهای زندگی خود یاد میکند. این مدرسه، نگاه او به تحصیل را تغییر داد، به طوری که با گذشت زمان کمی از شروع تحصیل در آن مدرسه، نگرش و نتایج آن به شدت تغییر کردند. در Aberald بود که اشتیاق نام تجاری خود را برای یادگیری، توسعه داد که اساساً به هدف اصلی او در زندگی تبدیل شد.
نمرات ویتالیکبوترین همیشه خوب بود، اما مدتی زمان خود را به جای انجام تکالیف مدرسه، برای رسیدن به سطوح بالاتر بازی World of Warcraft، اختصاص داد. او از زمانی که ۱۳ سال داشت World of Warcraft را با خوشحالی بازی میکرد تا اینکه یک روز در سال ۲۰۱۰، شخصیت ویتالیک به دلیل به روزرسانی Blizzard تغییر کرد. آن شب تا زمانی که خوابش برد، گریه کرد و بعدا متوجه شد که سرویسهای غیر متمرکز چقدر میتوانند ترسناک باشند و World of Warcraft را کلا ترک کرد!
زندگی دانشجویی خالق اتریوم
شاید جستجو برای یک اشتیاق جدید در زندگی بود که ویتالیکبوترین را به سمت دنیای ارز دیجیتال کشاند. او نخستین بار، از پدرش در مورد بیتکوین شنید. پدر ویتالیک در سال ۲۰۱۳، یک استارتاپ پشتیبانی نرمافزار داشت. ویتالیک بلافاصله وارد این کار نشد. علاوه بر این، او ابتدا فکر میکرد که یک ارز دیجیتال حتما با شکست مواجه خواهدشد، چرا که هیچ ارزش ذاتی ندارد. اما بعدها که دفعات بیشتری در مورد آن شنید، علاقهاش افزایش یافت.
ویتالیکبوترین خالق اتریوم همیشه بر این باور بود که اگر در مورد چیزی دو بار شنیدید، ممکن است ایده خوبی برای سرمایه گذاری زمانی و تحقیق بیشتر باشد. در آن زمان، ویتالیک هر چیزی که با مقررات دولتی یا کنترل جمعی انجام میشد را به صورت یک چیز بد و معمولی میدید. در این میان ماهیت غیرمتمرکز و غیرقابل کنترل بیتکوین علاقه او را به خود جلب کرد.
با وجود اینکه بعد از آن زمان، سیاست او در مورد خوب و بد، به طور قابل توجهی بهروز شدهاست، اما ویتالیک هنوز با اعتقاد خود که راهی برای قدرت بیشتر در دستان خود دارد، پیش میرود. ویتالیکبوترین زمانی را که به جستجوی شبکهای در فرومهای مختلف مرتبط با بیتکوین اختصاص میداد خاتمه داد. در ابتدا تنها عامل، ارز دیجیتال این شبکه بود که توجه او را جلب کرد. اما سپس هرچه مشارکت او با این جامعه بیشتر شد، شروع به درک پتانسیل نامحدود تکنولوژی مجازی بیتکوین کرد.
او قصد داشت با در اختیار داشتن تعدادی توکن، به طور رسمی به این اقتصاد جدید و تجربی بپیوندد، اما نه قدرت محاسبه برای استخراج داشت نه پولی برای خرید بیت کوین. بنابر این در فرومهای مختلف به دنبال کارهایی بود که پرداختی آنها به صورت بیتکوین باشد. در نهایت، شروع به نوشتن مقاله برای یک بلاگ کرد که دستمزدش به ازای هر مقاله ۵ بیتکوین بود.
همکاری خالق اتریوم با نشریات
ویتالیک تلاش میکرد از طریق فروم کاری و مقالههای خود، درک و تجربه بیشتری در مورد بیت کوین بدست آورد و همچنین کمی در معرض جامعه قرار بگیرد. در همان زمان، او جنبههای مختلف اقتصادی، فنی و سیاسی ارز دیجیتال را بررسی میکرد. مقالههای او، توجه Mihai Alisie، یک طرفدار اهل رومانی بیت کوین، را به خود جلب کرد که منجر به هماهنگی فعال دو نفره و همکاری در مجله بیتکوین (در اواخر سال ۲۰۱۱) شد.
ویتالیکبوترین نویسنده ارشد مجله بود و همچنین شغل پارهوقت دیگری نیز به عنوان دستیار تحقیق ایان گلدبرگ (Ian Goldberg) برعهده داشت. علاوه بر این، ویتالیک، به صورت همزمان، پنج دوره پیشرفته را در دانشگاه واترلو (waterloo) سپری میکرد. او در می سال ۲۰۱۳، در سفری که به سن خوزه کالیفرنیا داشت، به عنوان نماینده مجله بیتکوین در کنفرانسی در همین زمینه شرکت کرد.
این اولین باری بود که بوترین با چشم خود میدید که جامعهی اطراف ارز دیجیتال، زنده و سرحال است و همین امر او را متقاعد کرد که این پروژه، واقعاً ارزش مشارکت دارد. سال بعد، ویتالیکبوترین از دانشگاه اخراج شد و تعدادی از بیتکوین هایی که برای سفر دور دنیا، جمع کردهبود را خرج کرد و افرادی که سعی داشتند قابلیتهای شبکه بیتکوین را توسعه دهند و به نسخه بزرگتر و کارآمدتری تبدیل کنند را، ملاقات کرد.
فعالیتهای ویتالیکبوترین خالق اتریوم
ویتالیک در سفرهایی که داشت، پروژههای مرتبط با بیتکوین زیادی را مشاهده کرد. از مغازههای کوچک در نیوهمپشایر و رستورانها در برلین گرفته که بیتکوین ها را میپذیرفتند، تا ATMهای بیتکوین و جوامع کوچک مختلف در سرتاسر جهان. با این وجود، همه آنها بیشتر بر این مورد تمرکز داشتند که چگونه میتوان عملکرد بیتکوین را مانند پول ارتقا و بهبود بخشید.
در اکتبر سال ۲۰۱۳، او به اسرائیل رفت و افرادی که طراح پروژههای CovertCoins و MasterCoin بودند را ملاقات کرد. این پروژهها، استفاده از بلاکچین را برای کاربردهای متنوع دیگری بررسی میکردند.
به عنوان مثال، صدور توکنهای دیگری علاوه بر بیتکوین، امکان استفاده از قراردادهای مالی برای کاربران را فراهم میکند. اگرچه آنها هنوز از بلاکچین بنیادی بیتکوین استفاده میکردند، اما ویژگی های جدیدی را به تراکنشهای بیتکوین اختصاص میدادند. بعد از دیدن پروتکلهای مورد استفاده این پروژهها، ویتالیک متوجه شد که با جایگزینی کارکرد آنها توسط یک زبان برنامه نویسی Turing-complete، میتوان کاری که پروتکلها انجام میدهند را به مقدار زیادی توسعه داد.
در علوم کامپیوتر، یک زبان برنامه نویسی Turing-complete عاملی است که کامپیوتر را قادر به حل مسائل خاص میکند و در واقع یک الگوریتم مناسب و مقادیر لازم زمان و حافظه را ارائه میدهد. در ابتدا او ایده خود را با پروژههای موجود در میان گذاشت، اما همه به او گفتند که اگرچه که ایده جالبی است، هنوز زمان مناسبی برای انجام چنین اقدامهای بزرگی نیست. بنابراین ویتالیکبوترین تصمیم گرفت که خودش این کار را انجام دهد.
اتریوم سرانجام متولد شد
در اواخر سال ۲۰۱۳، ویتالیکبوترین خالق اتریوم ایده خود را در یک برگه سفید (وایت پیپر) توضیح داد و برای تعداد کمی از دوستانش ارسال کرد و آنها نیز به نوبه خود برای دیگران فرستادند. در نهایت، ۳۰ نفر داوطلب شدند تا با ویتالیک خالق اتریوم در مورد این مفهوم، مذاکره کنند. ویتالیک منتظر نظرات انتقادی مردم و اشتباهاتی که از دید آنها در مورد این مفهوم وجود داشت، بود، اما هرگز این اتفاق نیفتاد.
آن زمان، مفهوم اتریوم هنوز در مورد پول رایج بود. این ایده، با گذر زمان و در طی جلسات و ملاقاتهایی که با افرادی که کاملاً در جریان آن بودند، تغییر کرد و شکل گرفت. زمانی که آنها زبان برنامهنویسی داشتند، هر هفته روشهای جدیدی را برای استفاده از آن مطرح میکردند. تا پایان ژانویه ۲۰۱۴، تیم متوجه شد که ایجاد یک مکان ذخیرهسازی غیرمتمرکز، کار نسبتاً آسانی است و مفاهیمی مانند ثبت نام را میتوان تنها با چند خط برنامه نویسی به وجود آورد.
رشد و توسعه اتریوم
همانطور که از این موارد استفاده میکردند، آنها به آرامی ایده ویتالیک را تغییر دادند و به تدریج آن را به سمت آنچه که امروز اتریوم نام دارد، سوق دادند. این پروژه در ژانویه ۲۰۱۴ به اعلام عمومی رسید و تیم مرکزی آن از جو لوبین، چارلز هاسکینسون (خالق کاردانو)، آنتونی دی یورو، میهای آلیسی، ویتالیکبوترین و گوین وود تشکیل شد.
ویتالیکبوترین خالق اتریوم در یکی از کنفرانسهای بیتکوین که در میامی برگزار میشد، اتریوم را معرفی کرد و بعد از چند ماه، تیم تصمیم به برگزاری فروش جمعی اتر، توکن اختصاصی این شبکه گرفت تا سرمایه آن افزایش یابد.
در همان زمان، ویتالیک کمک هزینه Thiel را نیز به مبلغ ۱۰۰،۰۰۰ دلار دریافت کرد. از طریق فروش جمعی که در آن اتر به ازای بیتکوینها فروخته میشد، تیم موفق به افزایش بیش از ۳۱،۰۰۰ بیت کوین از جامعه ارز دیجیتال شد، که در آن زمان به ارزش ۱۸ میلیون دلار بود.
هرچند در زمان فروش جمعی، بیت کوین حدوداً ۶۵۰ دلار معامله میشد اما بلافاصله پس از اینکه قیمت آن کاهش یافت، تیم مجبور شد با از دست دادن قابل اجتناب دلار رو به رو شود. با این وجود، تیم اتریوم با پولهای جمع آوریشده، بنیاد اتریوم را که یک سازمان غیرانتفاعی مستقر در سوئیس است و بر توسعه نرم افزارهای متن باز اتریوم نظارت دارد، را تأسیس کرد.